Network Menu

Genomförda aktiviteter

2018

Maj

22/5 Medlems mingel hos vår medlemsansvariga Catharina i Skanör. Ett fantastiskt härligt  mingel! Vi var 24 stycken som i denna härliga försommarkväll, njöt av god mat och trevligt umgänge!

16/5 Näsetlunch på Café Kust i Falsterbo

15/5 After Work på Brasseri KP. En SWEA kväll med härlig gemenskap och många glada skratt.

Bild och text Maria Gårdemyr

 

2/5 Rådhuslunch med Hilary Farnell som berättade om ”Planting for Hope in Uganda”. Projektet startades i UK 2007 efter att initiativtagaren, Kate Oakly, besökt Uganda och sett fattigdom, hunger, brist på utbildningsmöjligheter mm. Projektets mål är att hjälpa invånarna i Kititi, en liten by nära Victoriasjön, att bli självförsörjande. De har bildat ett kooperativ, som tillverkar och säljer sitt hantverk för att skaffa mat och utbildning till invånarna.

April

18/4 Näsetlunch på Café Kust i Falsterbo.

9/4  Det blir inte alltid som man tänkt sig. Tyvärr avbokade Malmö Stad vårt planerade besök på Ebbas hus. Istället blev det en guidad visning på Malmö konsthall. Spännande och intressant utställning och därefter god fika!

 Text Maria Gårdemyr

4/4  Rådhuslunch med Vanessa Poole Jönsson, som berättade om sitt engagemang på teaterscenen Bastionen. Hon har varit med och grundat the International Theatre of Malmö och har lång erfarenhet av teater och radiopjäser på engelska.

Mars

21/3  Modevisning & vårmingel med bubbel i glasen på Elgas. 19 sweor med gäster njöt av vårmodet och shoppade Max Mara Weekend, Pret, Oui, Gardeur, osv.

7/3  Rådhuslunch med Linda Gemal från Ordningskonsulten som berättade hur vi kan röja, rensa och organisera oss till Mindre Röra – Mindre Stress – Bättre Liv, under temat ”Återställ ordning och reda i ditt hem eller arbetsplats”.

Februari

13/2  Årsmöte SWEA Malmö på MINC

7/2    Rådhuslunch med Ingegärd Håkansson ”Rapport från en kundservice” om malmöbornas vardagsbekymmer ur ett telefonperspektiv. Ingegerd baserar sitt berättande på en lång och trogen tjänst i Stadshuset i Malmö.

Januari

25/1  Vinprovning  – ”Italienarna man alltid bör ha hemma i skåpet” med Carina Nilsson De Rosa som valt ut några av sina italienska favoriter.  Vi provade fem viner under Carinas ledning och testade hur de passar ihop med goda tilltugg från nätbutiken Italianissimo som drivs av Alvaro Eusepi. Han erbjuder gratis hemleverans till alla privatkunder i Malmö- och Lund området http://www.italianissimo.nu/

Bild och text: Marianne Ahrens

 

17/1   Näsetlunch på Kust inledde det nya året, ett tjugotal Sweor deltog på lunchen.

 

 

****************************************************************************

 2017

 December

12/12  Jullunch på Hipp – vi var 16 Malmö Sweor som träffades för trevlig jullunch på Hipp.

 

7/12  Glögg & tilltugg hemma hos Agneta Staaf i Ljunghusen. Tack Agneta för att du ordnade detta! Vi var många som njöt av fin julstämning, god glögg och läckra tilltugg! Marianne

6/12  Lunch på Rådhuskällaren, vår Ordförande Cecilia Wettstam rapporterade från Världsmötet 2017 i Perth

Se presentationen, SWEA Malmo presentation VM 2017 (2)

 

 

November

15/11 Besök Malmö Opera  och musikalen ”Spelman på taket”.

1/11 Lunch Rådhuskällaren med vår Malmö Swea Ann-Christine Lundsted som fick inbjudan att närvara när Sverige fick sin förste svenske kardinal någonsin den 28 juni. Biskop Anders Arborelius mottog kardinalvärdigheten av Påve Franciskus i Peterskyrkan i Rom och hade dessutom förmånen att träffa och gratulera Anders Arborelius i Paulus VI:s audienshall efteråt.

Oktober

19/10 Modevisning Ilse Jacobsen

En uppskattad visning av höstmodet hos Ilse Jacobsen med våra egna mannekänger Mi Robert och Nunne Wikström. Vi erbjöds 20% rabatt denna kväll.

4/10 Lunch Rådhuskällaren, talare åklagare Lena Körner 

Lena Körner har arbetat som åklagare i ca 25 år talade på oktober lunchen. Lena har de senaste femton åren varit verksam i såväl Göteborg, Stockholm som i Malmö. Lenas inriktning är främst brott mot barn och kvinnor men även andra grova brott, såsom mord, samt hatbrott.  Under de senaste 10 åren har brott mot barn blivit mer och mer uppmärksammade och anmälningarna har ökat.

September 

Malmö Rådhus den 21/9 fick vi följa med Lena Jarnbring (fd Malmö Kommunfullmäktiges vice ordförande samt fd hedersmedlem i SWEA Malmö) på en mycket spännande guidad visning. Lena berättade om Malmö Rådhus intressanta historia och porträtt av danska regenter. Rådhuset uppfördes 1546, men har blivit ändrat och förbättrat under 1800-talet. Lena berättade även om hur det går till när Kommunfullmäktige sammanträder. Hon tipsade alla Malmöbor att gå dit och lyssna. Kvällen rundades av på Rådhuskällaren där vi fick en bit mat. Stort tack till både Lena Jarnbring och Solveig Anelli som ordnat detta!

Besök Olof Viktors bageri och café 11/9 i Glemminge som fick utmärkelsen  Årets bästa café 2013
För exceptionella bröd och bakverk samt höga ambitioner på kaffeserveringen”. 

Mårten Göthberg VD, berättade  om verksamheten som etablerat sig även i Schweiz, USA och Tyskland.

SWEA Malmö styrelsemöte 7/9

Cecilia, Gerd, Karin Maria, Catharina, Marianne (fotograf)

 

Lunch Rådhuskällaren 6/9

Maria Gårdemyr talade på lunchen om Greenlamp, projektet hon var med och startade 2012 under sin tid i Zürich. Etiopiska flickor på landsbygden får möjlighet att utbilda sig till barnmorskor, att utöva ledarskap osv. Man har nått över 1 miljon kvinnor under dessa 5 år.

Solveig Anellis foto.

Augusti

Tack Agneta Staaf för ett mycket intressant och uppskattat besök på Mariavall kloster 23/8 (klicka på länken för foton

Förväntansfulla Sweor inför klosterbesöket

Juni/Juli/Augusti – sommarluncherna (7st) på Badhytten från 28/6-16/8

Sommarens sista lunch 16/8 med Monica Hallworth och Cecilia Höglund som berättade om sitt arbete med ”nyanlända” på Vellinge kommun.

Foton nedan från lunchen 28/6.

 

Maj

17/5  Näset lunch, vårens sista ägde rum på Stationshuset i Skanör. Vi gästades av Gun från Seattle.

                  

11/5  Besök i Köpenhamn med visning av Rådhuset.
Vi var 15 Sweor som fick en förträfflig guide av Kristoffer som avslöjade många av Rådhusets hemligheter. Turen avslutades med “rådhuspanekage” och mousserande vin. Därefter fortsatte vi till fots genom vackra Örestadsparken till Torvehallarna i Norreport och åt lunch med smörrebröd.

 

Därefter fortsatte vi till Kristina Thilén som så vänligt bjudit in oss till hennes fantastiska lägenhet och visning av hennes vackra klänningar som hon designat och sytt. Hon berättade tiden i Hollywood där hon arbetade för designern Leon Paul som sydde vackra aftonklänningar till galaföreställningar. Stort tack Kristina för en väldigt trevlig dag!

Catharina Nyberg agerade modell
Foton Marianne Ahrens.

3/5  Rådhuslunch där Ingvar Haraldsson berättade om Mercy Ships en internationell Kristen hjälporganisation som använder oceangående sjukhusfartyg och deras fantastiska arbete med att hjälpa människor i några av världens fattigaste områden. M/V Africa Mercy är varje år på fältuppdrag i Västra Afrika där några av världens minst utvecklade och utarmade länder ligger. Ombord på sjukhusfartyget kan de ge gratis behandling till tusentals människor varje år. Blinda får synen tillbaka, tumörer opereras bort, läpp & gomspalt, barn med hjulbenthet/klumpfot blir behandlade så att de kan lära sig att gå.

Vill du läsa mer om verksamheten eller ansöka för att arbeta som volontär ww.mercyships.se eller göra en donation till insamlingsstiftelsen Mercy Ships – Sweden pg 90 00 93-6. e-post: msse(Replace this parenthesis with the @ sign)mercyships.org

Ingvar Haraldsson

 

April

4/4  Samlades vi på Kramers hotell i Malmö och Helena Cewers föreläste om ”Lust att ha lust” med efterföljande middag. Helena Cewers är barnmorska och klinisk sexolog och har haft många uppskattade föreläsningar och har bl a turnerat med 1,6-miljonerklubben.

helena cewers

5/4   Rådhuslunch där vår SWEA Malmö medlem Marie Ström var gästtalare och berättade om den spännande tiden hon arbetade på Sveriges Ambassad i Ankara.

12/4 Påsklunch på Näset som träffade på Stationen i Skanör.

29/4  Besök hos Boutique Ilse Jacobsen, Västra Hamnen, Malmö som visade vår- och sommarmodet med bubbel i glasen och tilltugg.

Mars

1/3Lunch på Rådhuskällaren, den kände malmöprofilen, Björn Lagerbäck, f.d. chefspsykolog på Skandia Försäkringar, föreläste om ” Brottsoffer utomlands – förstärker traumat?”.

16/3 Näsetlunch på Stationen i Skanör.

22/3 – Malmö Chokladfabrik

Förväntansfulla Sweor besökte Malmö Chokladfabrik den 22/3. Vi fick en mycket intressant guidning i muséet och lärde oss mycket om kakaobönor, processen för att tillverka den goda chokladen samt även om Mazettis historia. Skönt att veta att mörk choklad är bra både för högt blodtryck och att livsandarna höjs!

Februari

Lunch Rådhuskällaren 2/2

Ingrid Holfelt, tidigare Vice Ordförande berättade om sin spännande tid som ”Institutional Adviser” inom skogsministeriet i Laos 1992-1995. Mycket fascinerande att höra hur denna gamla franska koloni förändrades då kommunisterna tog makten 1975.  Ingrid menade att hon fick lära sig ”gå långsamt” både privat och i arbetslivet för att få saker uträttade av en fantastisk vänlig lokalbefolkning och hade stor hjälp av hennes psykologiutbildning.

Swea Malmö årsmöte 15/2 2017 på MINC

16/2 Näsetlunch på Café Kust.