Network Menu

Sverigemiddagen 2015

Varmt välkomna till årets Sverigemiddag den 12–13 augusti 2015 i Malmö

Ni som inte varit i Malmö på några år kommer att märka att mycket har förändrats. Minst sagt. Visserligen står Karl X Gustafs staty kvar på Stortorget, det blåser fortfarande från havet då och då men inte mer än att det på uteserveringarna på Lilla Torg och Möllevångstorget är nästan fullsatt varje kväll. Och doppa sig kan man fortfarande vid Ribban men nu även i fantastiska Västra hamnen. Vi i SWEA Malmö ser fram emot att välkomna er till vår stad!

Programmet ser ni här nedan.

Sverigemiddagen 2015 – PDF-fil för ev. utskrift

Anmälan är nu stängd för middagen på kvällen 13 augusti, samt övriga aktiviteter.

Det finns fortfarande möjlighet för SWEA-medlemmar, anhöriga, vänner, press/media, att anmäla sig till SWEA Internationals stipendieutdelning 2015 anmäl dig här 

Vid eventuella frågor, välkommen att kontakta oss via e-post sverigemiddagen(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org.

Väl mött 12-14 augusti!

Cecilia Wettstam

Ordförande SWEA Malmö

 

Malmö Rådhus

Malmö Rådhus

Onsdag 12/8

12.00-ca 14.00 Lunch på Falsterbo golfklubb

Varje vecka, hela sommaren träffas vi och äter lunch på Falsterbo Golfklubb. Ni som har möjlighet vill kanske inleda med att ansluta till SWEA Malmös sommarlunch den 12 augusti. Pris: Lunchbuffé och kaffe 100 kronor.

Till Falsterbo Golfklubb tar man sig enklast med egen bil. Buss nr 100 till Falsterbo avgår från Malmö Central och resan tar ca 55 minuter. Priset för resan är ca 60 kronor och kan betalas ombord med kort eller köpas i förväg. Observera att bussen inte går ända fram till Falsterbo Golfklubb. Från hållplatsen är det en promenad på ca 20 minuter. Om ni önskar försöker vi att arrangera hämtning från hållplatsen i Falsterbo, ange i så fall detta i kommentarsraden när du anmäler dig på anmälningsblanketten för Sverigemiddagen.

 

Falsterbo Golfrestaurang

Falsterbo Golfrestaurang

18.30 – ca 21.00 Välkomstkväll på Ribersborgs Kallbadhus Restaurang

Onsdagkvällen välkomnar vi alla Sweor till vackra, kulturminnesskyddade Ribersborgs Kallbadhus. Hit har Malmöborna tagit sig för att bada bastu och kallbad i 100 år och platsen är en älskad mötesplats för både unga och gamla Malmöbor. Från klockan 18.30 har vi abonnerat restaurangdelen där vi bjuds på en matig buffé och ett glas vin. Här ser vi fram emot att möta både nya och gamla vänner allt medan vi njuter av solen som går ner över Öresund. Några kommer kanske tidigt och tar sig ett dopp i havet, med eller utan bastu. Eller kanske njuter i solen på uteplatserna med utsikt över havet. I så fall går det bra att köpa en inträdesbiljett till badet för 65 kronor på plats.

Läs mer om Ribersborgs Kallbadhus

Ribersborgs kallbadhus bryggan by Susanne Nilsson

Attribution: By Susanne Nilsson (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Torsdag 13/8

Under torsdagen kan vi erbjuda följande program

Programförslag 1
09.30 – ca 14.30 Utflykt till Skarhults Slott och guidad visning av utställningen ”Den dolda kvinnomakten”

Med utställningen öppnar ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott i år för andra gången någonsin för allmänheten. Utställningen ”Den dolda kvinnomakten” visar i rik detalj femton slottsfruars liv på plats i de salar kvinnorna byggt, verkat och dött i. 

 

Skarhults slott - Den dolda kvinnomakten och barnen

Skarhults slott – Den dolda kvinnomakten och barnen

Kvinnornas liv och strävan spelas upp i närbild. Dessa kvinnor har genom eget mod, handlingskraft och ambition avgjort slottets historia. Nu blir de levande igen. Vi åker tillsammans i abonnerad buss som transporterar oss till Skarhults slott, ca fem mil från Malmö. Vi äter lunch tillsammans på Ringsjö Wärdshus och räknar med att vara åter i Malmö ca 14.30.

Läs merSkarhults Slotts webbsida och på Facebook

 

Eller…

Skarhults slott Foto: Ralf Turander

Skarhults slott Foto: Ralf Turander

Programförslag 2
9.30 – ca 11.45 Guidad tur i Malmö på cykel

Malmö är definitivt Sveriges cykelstad nummer ett. Helt platt, lagom stort och ett väl utbyggt nät av cykelbanor gör att det är enkelt att transportera sig från en del av staden till en annan.

På denna tur hinner vi att besöka Västra hamnen, Turning Torso, parkerna, stadskärnan och den långa stranden. Vi stannar och fikar på något trevligt ställe längs vägen.

Vi avslutar turen ca 11.45 vid Malmö Live, i lagom tid för lunchen.

Öresundsbron

Öresundsbron

12.00 – ca 14.30 Lunch med SWEA Internationals stipendiater och Årets Svenska Kvinna

Den 2 maj 2015 invigs Malmös nya landmärke, Malmö Live, i närheten av börshuset och stationen. I kvarteret byggs ett konserthus, en kongressanläggning och ett hotell med flera serveringar och dessutom byggs kontor och bostäder som tillsammans med kulturen, musiken och restaurangerna kommer att skapa ett spännande kvarter fullt av liv och rörelse.

Vår lunch intar vi i nyöppnade restaurangen ”Eatery Social Taqueria” i Malmö Live. Restaurangen är ett samarbete med Marcus Samuelsson, och här har man hämtat inspiration från Sydamerika i både dekoration och smaker. Under lunchen hoppas vi att få träffa SWEA Internationals stipendiater år 2015 och höra dem berätta om sitt arbete och om sin forskning.

Läs mer om Malmö Live

Malmö Live

Malmö Live

Stipendieutdelning och Sverigemiddag

16.30 – ca 18.30 Högtidlig utdelning av SWEA Internationals tre stipendier och hedersutnämnande av Årets Svenska Kvinna
  • Stipendiet för forskning i Svenska språket, Litteraturen och Samhället
  • Agneta och Gunnar Nilssons Stipendium för Studier av Interkulturella Relationer
  • Sigrid Paskells Stipendium i Scenkonsterna
  • Vi hedrar också Årets Svenska Kvinna

Direkt efter hyllningsceremonin går de som anmält sig till Sverigemiddagen en trappa upp för att fortsätta kvällen tillsammans.

Stipendieutdelning och middag i samband med Sverigemiddagen 2014

Stipendieutdelning vid Sverigemiddagen 2014

19.00 – 23.00

Den årliga Sverigemiddagen

Höjdpunkten. Festen. Sverigemiddagen.

Årets middag intar vi i vackra Knutssalen i Malmö Rådhus och det är Malmö Stad som är värd för kvällen.

Vi utlovar trevlig stämning, god mat och dryck.

Knutssalen Malmö Rådhus, foto: Malmö Rådhus

Knutssalen Malmö Rådhus, foto: Malmö Rådhus

Malmö Stad - stadsvapnet

Malmö Stad – stadsvapnet

Gunhild-Carling-Foto-Johan-Blome-1-50

Gunhild Carling Foto Johan Blome

 

Kvällens musikunderhållning ger oss makalösa Gunhild Carling och hennes trio. För er som inte känner till henne är Gunhild Carling svensk jazz- och swingstjärna, hon spelar trombon, trumpet och en massa andra instrument, sjunger och dansar… Alltid i amerikansk 20- och 30-talsstil.

Hon har turnerat sedan 7 års ålder med The Carling Big Band, eller Carling Family. Senaste året har Gunhild Carling blivit en TV-stjärna genom Let’s Dance, gett en stor jazzkonsert i Central Park i New York, haft ett par radio-hits, samt blev årets skåning 2014.

Nu festar vi loss ordentligt – räkna med en helkväll!

Läs mer om Gunhild Carling

Fredag 14/8 – SWEA Professional

I samband med Sverigemiddagen arrangerar vi en riktigt bra träff med SWEA Professional. Boka in fredag förmiddag och räkna med att vi avslutar med lunch. Mer information kommer inom kort.

Vi ser fram emot att träffa er i Malmö! Välkomna!