Network Menu

Genomförda aktiviteter

2018

December

12/12 Jullunch på Restaurang KP

Tipp tapp tipp tapp tyst det är i husen… Ja då närmade sig julen med stormsteg och vi SWEOR samlades på restaurang KP för att äta en jullunch tillsammans och samtidigt få önska varandra en GOD JUL.  Det bjöds på alla de godsaker som hör julen till med sill, lax, köttbullar och mycket mer därtill.

Ett härligt gäng SWEOR, julfint klädda med mycket röda inslag och till och med tindrande ögon för att se vad Tomten hade i sina paket!

6/12 Glöggmingel hos ordförande Agneta Staaf i Ljunghusen.
24 glada sweor hade mött upp denna regniga decembereftermiddag för att dricka Agnetas hemgjorda glögg och koppla av inför julstöket.

5/12 Rådhuslunch
28 sweor kom för att lyssna till vår medlem Britta Balkfors spännande upplevelser i Nepal, tillsammans med maken, ortopeden Bengt som jobbade där.

November

21/11 Näset lunch på Almeria i Falsterbo

14/11 Grön Matinspiration

Att äta klimatsmart och från nya proteinkällor var det som stod på denna SWEA träffs program då vi träffades hemma hos Karin Andersson för en dag med Grön matinspiration. Dagen bjöd på inspiration till att börja laga mer vegetariska alternativ, nya alternativa proteinkällor till kött och med spännande exotiska kryddor.

Dagen avslutades med provsmakning och många frågor och diskussioner varvade med mycket skratt och god samvaro.

7/11 Rådhuslunch

Vi hade besök av Anette och Lillemor från 1,6 miljoners klubben som berättade för 23 intresserade Sweor om klubbens arbete med att sprida information om bla kvinnohälsofrågor.

Oktober

30/10 Belonging, Gemenskap i kast mellan kaos och tystnad

Vi var en grupp från SWEA Malmö som tillsammans besökte Malmö Opera för att njuta av dansföreställningen Belonging En föreställning med det aktuella temat ” Att höra till eller bli bortvald”. En föreställning med Skånes dansteater där Britten David Hernandez skapar spänning mellan tystnad och kraftfulla kaskader av rörelse. Efter avslutat föreställning var vi flera som hade vår upplevelse och tolkning bearbetad i tankarna, var och en på sitt personliga sätt. En mycket spännande kväll! Text: Karin Andersson

             

23/10 After work/kvällsträff. Härliga tapas och fint besök från bla Inger från SWEA Arizona (snart SWEA Malmö!) var det på tapas restaurangen Mosaik denna höstkväll.

 

10/10 Höstmodevisning och mingel på Elgas för 25 glada Sweor med gäster. Bubbel i glasen, god stämning och 20% rabatt på alla inköp under kvällen!

4/10 Äppelmustning i Minnesberg

Efter en varm sommar bjöd våra trädgårdar på en fantastisk äppelskörd. Och i år hade SWEA Malmö förmånen att bli inbjudna till Minnesbergs B&B, som drivs av Cecilia Wettstam för att prova på att musta sin egen äppelmust.

Denna höstdag bjöd på en sval hösttemperatur med en lätt dimma och lite regn hängande i luften. Men detta hindrade inte oss SWEOR iklädda stövlar och regnkläder att ge oss ut i den stora äppelträdgården där träden dignade av olika sorters äpplen i rött och gult. Plockmetoderna varierade allt ifrån att plocka fallfrukt till modiga damer som klättrade på stegar.

Därefter följde ett digert arbete eller snarare hantverk att ta hand om äpplena som att tvätta, dela, mala och till sist pressa den gyllene saften. Vi samarbetade fantastiskt mellan de olika momenten under vägledning av Cecilia själv. Och lön för dagens möda blev en dunk med 3 liter färdig must att avnjuta till var och en av oss. Text: Karin Andersson

3/10 Rådhuslunch med Franziska von Viettinghoff som pratade om sin tid på FN i Sudan

September

19/9 Näset lunch på Café Kust i Falsterbo

14/9 Utflykt till Birgit Nilsson museum

En solig höstdag I september var vi en grupp SWEOR från Malmö som besökte Birgit Nilsson museet beläget strax utanför Båstad. Efter gemensam bilfärd genom det vackra skånska landskapet med mysig fikapaus så svängde vi in på den smala vägen som ledde fram till den vackra gården i rött med vita knutar. Kossorna betade gräset i lugnt gemak alldeles intill bilparkeringen så den lantliga idyllen var inte att ta miste på. Det skulle visa sig att denna dag hade otroligt mycket att erbjuda och som vi alla nog föga anat, i alla fall för oss förstagångsbesökare.

Besöket startade med en guidad tur i Birgit Nilssons boningshus på gården. En mycket duktig guide tog oss med på en fantastisk rundtur där man kunde känna historiens närvaro. Därefter fortsatte vi till den magiska utställningen. Fotografier, smycken, klänningar varvat med ljudguider där man kunde stanna upp för att lyssna och njuta av Birgits röst och scenkonst. Det smakade verkligen mer och vi är nog flera som återvänder hit.

Dagen avslutades i stall caféet med kaffe och en ljuvlig bit Aidatårta bakad efter Birgits eget ”hemliga” recept. Text: Karin Andersson

 

5/9 Rådhuslunch med Karin Andersson som pratade om sin tid i Kuwait.

Juli och Augusti 

Välbesökta och mycket uppskattade sommar luncher varje onsdag på Flommens Golfklubb för Sweor från både när och fjärran. Sista lunchen avslutades traditionsenligt med hattparad.

Juni

SOL, SOMMAR & KICK OFF SWEA SOMMARLUNCH! Så har vi då äntligen haft Kick Off för SWEA Malmö sommarluncher på Flommens Golfklubb! Vi rivstartade den 20/6 med att samla ett 30-tal härligt gäng SWEOR och vi var mycket glada att kunna hälsa Agneta Nilsson, SWEAs grundarehjärtligt välkommen. Det blev många glada skratt och kära återseenden samtidigt som vi avnjöt en god lunch. Tiden rusar alldeles för snabbt denna helt ljuvliga sommar och vi har redan hunnit fira midsommar och avnjutit sill, nubbe och kanske en och annan sväng omkring midsommarstången till ”små grodorna”. Och även den andra sommarlunchen har hunnits med den 27/6. Den här gången gästades vi av Sweor både från Stockholm och Göteborg. Och det ryktades att någon kom i sin Cadillac….. Vad gör man inte för en SWEA lunch på Näset. Nu ser vi fram emot flera härliga träffar denna sommar.   Soliga hälsningar önskar Karin / Programansvarig

12/6 After Work på Victors.
På härliga Lilla Torg hade vi vårens sista AW i sann SWEA anda,  bla många glada skratt och mysig gemenskap!

Text och bild Maria Gårdemyr

Maj

29/5 Utflykt till Christiansborgs slott, Köpenhamn

Jag tror att vi prickade en av maj månads varmaste och soligaste dagar då termometern visade 30 grader plus! Ett strålande Köpenhamn med en klarblå himmel där inte ett moln kunde skönjas så långt ögat kunde se välkomnade oss.

Vi var tretton pigga Sweor som samlades på Malmö station i arla morgonstund för färd med Öresundståget mot Köpenhamns huvudbangård och därefter en kort promenad mot det ståtliga slottet Christiansborg med anor från Absalons tid.

Vi fick möjlighet att besöka slottsköket, Drottningens representations salar inklusive de stora salarna där högtidliga fester hålls än idag. Vi hade turen att få en guidad tur av vår duktiga guide Nicolai som gav oss en intressant inblick i slottets rika historia. Och vi var nog flera av oss som spetsade öronen lite extra för att förstå danskan.

Jag tror att Drottning Margrethes gobelänger som är 17 vävda gobelänger, som finns upphängda på Riddarsalen i Christiansborgs slott i Köpenhamn var de som vi alla beundrade mest och som flera av oss återvänder för att beskåda ytterligare. Gobelängerna är ritade av Bjørn Nørgaard med motiv från Danmarks historia och vävda på det franska gobelinväveriet Manufactures nationales des Gobelins et de Beauvais i Paris. Gobelängerna var en gåva från ett antal danska företag, privata fonder och näringslivsorganisationer till Drottning Margrethe med anledning av hennes 50-årsdag 1990. Ett lite nyare och modernare inslag var Pölse vagnen som var framtagen till kronprins Fredriks 50 års kalas och till festens nattamat som bestod av röd pölse.

Därefter vandrade vi till det gamla tullhuset där många kände igen sig från tiden innan Öresundsbron fanns och man färjade mellan Malmö och Köpenhamn. Tullhuset inrymmer idag två toppmoderna restauranger där vi intog lunchen som naturligtvis bestod av smörrebröd!

En dag med mycket värme och gemenskap och som smakade mer av kulturen på det vackra slottet!
Text: Karin Andersson

22/5 Medlems mingel hos vår medlemsansvariga Catharina i Skanör. Ett fantastiskt härligt  mingel! Vi var 24 stycken som i denna härliga försommarkväll, njöt av god mat och trevligt umgänge!

16/5 Näsetlunch på Café Kust i Falsterbo

15/5 After Work på Brasseri KP. En SWEA kväll med härlig gemenskap och många glada skratt.

Bild och text Maria Gårdemyr

 

2/5 Rådhuslunch med Hilary Farnell som berättade om ”Planting for Hope in Uganda”. Projektet startades i UK 2007 efter att initiativtagaren, Kate Oakly, besökt Uganda och sett fattigdom, hunger, brist på utbildningsmöjligheter mm. Projektets mål är att hjälpa invånarna i Kititi, en liten by nära Victoriasjön, att bli självförsörjande. De har bildat ett kooperativ, som tillverkar och säljer sitt hantverk för att skaffa mat och utbildning till invånarna.

April

18/4 Näsetlunch på Café Kust i Falsterbo.

9/4  Det blir inte alltid som man tänkt sig. Tyvärr avbokade Malmö Stad vårt planerade besök på Ebbas hus. Istället blev det en guidad visning på Malmö konsthall. Spännande och intressant utställning och därefter god fika!

 Text Maria Gårdemyr

4/4  Rådhuslunch med Vanessa Poole Jönsson, som berättade om sitt engagemang på teaterscenen Bastionen. Hon har varit med och grundat the International Theatre of Malmö och har lång erfarenhet av teater och radiopjäser på engelska.

Mars

21/3  Modevisning & vårmingel med bubbel i glasen på Elgas. 19 sweor med gäster njöt av vårmodet och shoppade Max Mara Weekend, Pret, Oui, Gardeur, osv.

7/3  Rådhuslunch med Linda Gemal från Ordningskonsulten som berättade hur vi kan röja, rensa och organisera oss till Mindre Röra – Mindre Stress – Bättre Liv, under temat ”Återställ ordning och reda i ditt hem eller arbetsplats”.

Februari

13/2  Årsmöte SWEA Malmö på MINC

7/2    Rådhuslunch med Ingegärd Håkansson ”Rapport från en kundservice” om malmöbornas vardagsbekymmer ur ett telefonperspektiv. Ingegerd baserar sitt berättande på en lång och trogen tjänst i Stadshuset i Malmö.

Januari

25/1  Vinprovning  – ”Italienarna man alltid bör ha hemma i skåpet” med Carina Nilsson De Rosa som valt ut några av sina italienska favoriter.  Vi provade fem viner under Carinas ledning och testade hur de passar ihop med goda tilltugg från nätbutiken Italianissimo som drivs av Alvaro Eusepi. Han erbjuder gratis hemleverans till alla privatkunder i Malmö- och Lund området http://www.italianissimo.nu/

Bild och text: Marianne Ahrens

 

17/1   Näsetlunch på Kust inledde det nya året, ett tjugotal Sweor deltog på lunchen.

 

 

****************************************************************************

 2017

 December

12/12  Jullunch på Hipp – vi var 16 Malmö Sweor som träffades för trevlig jullunch på Hipp.

 

7/12  Glögg & tilltugg hemma hos Agneta Staaf i Ljunghusen. Tack Agneta för att du ordnade detta! Vi var många som njöt av fin julstämning, god glögg och läckra tilltugg! Marianne

6/12  Lunch på Rådhuskällaren, vår Ordförande Cecilia Wettstam rapporterade från Världsmötet 2017 i Perth

Se presentationen, SWEA Malmo presentation VM 2017 (2)

 

 

November

15/11 Besök Malmö Opera  och musikalen ”Spelman på taket”.

1/11 Lunch Rådhuskällaren med vår Malmö Swea Ann-Christine Lundsted som fick inbjudan att närvara när Sverige fick sin förste svenske kardinal någonsin den 28 juni. Biskop Anders Arborelius mottog kardinalvärdigheten av Påve Franciskus i Peterskyrkan i Rom och hade dessutom förmånen att träffa och gratulera Anders Arborelius i Paulus VI:s audienshall efteråt.

Oktober

19/10 Modevisning Ilse Jacobsen

En uppskattad visning av höstmodet hos Ilse Jacobsen med våra egna mannekänger Mi Robert och Nunne Wikström. Vi erbjöds 20% rabatt denna kväll.

4/10 Lunch Rådhuskällaren, talare åklagare Lena Körner 

Lena Körner har arbetat som åklagare i ca 25 år talade på oktober lunchen. Lena har de senaste femton åren varit verksam i såväl Göteborg, Stockholm som i Malmö. Lenas inriktning är främst brott mot barn och kvinnor men även andra grova brott, såsom mord, samt hatbrott.  Under de senaste 10 åren har brott mot barn blivit mer och mer uppmärksammade och anmälningarna har ökat.

September 

Malmö Rådhus den 21/9 fick vi följa med Lena Jarnbring (fd Malmö Kommunfullmäktiges vice ordförande samt fd hedersmedlem i SWEA Malmö) på en mycket spännande guidad visning. Lena berättade om Malmö Rådhus intressanta historia och porträtt av danska regenter. Rådhuset uppfördes 1546, men har blivit ändrat och förbättrat under 1800-talet. Lena berättade även om hur det går till när Kommunfullmäktige sammanträder. Hon tipsade alla Malmöbor att gå dit och lyssna. Kvällen rundades av på Rådhuskällaren där vi fick en bit mat. Stort tack till både Lena Jarnbring och Solveig Anelli som ordnat detta!

Besök Olof Viktors bageri och café 11/9 i Glemminge som fick utmärkelsen  Årets bästa café 2013
För exceptionella bröd och bakverk samt höga ambitioner på kaffeserveringen”. 

Mårten Göthberg VD, berättade  om verksamheten som etablerat sig även i Schweiz, USA och Tyskland.

SWEA Malmö styrelsemöte 7/9

Cecilia, Gerd, Karin Maria, Catharina, Marianne (fotograf)

 

Lunch Rådhuskällaren 6/9

Maria Gårdemyr talade på lunchen om Greenlamp, projektet hon var med och startade 2012 under sin tid i Zürich. Etiopiska flickor på landsbygden får möjlighet att utbilda sig till barnmorskor, att utöva ledarskap osv. Man har nått över 1 miljon kvinnor under dessa 5 år.

Solveig Anellis foto.

Augusti

Tack Agneta Staaf för ett mycket intressant och uppskattat besök på Mariavall kloster 23/8 (klicka på länken för foton

Förväntansfulla Sweor inför klosterbesöket

Juni/Juli/Augusti – sommarluncherna (7st) på Badhytten från 28/6-16/8

Sommarens sista lunch 16/8 med Monica Hallworth och Cecilia Höglund som berättade om sitt arbete med ”nyanlända” på Vellinge kommun.

Foton nedan från lunchen 28/6.

 

Maj

17/5  Näset lunch, vårens sista ägde rum på Stationshuset i Skanör. Vi gästades av Gun från Seattle.

                  

11/5  Besök i Köpenhamn med visning av Rådhuset.
Vi var 15 Sweor som fick en förträfflig guide av Kristoffer som avslöjade många av Rådhusets hemligheter. Turen avslutades med “rådhuspanekage” och mousserande vin. Därefter fortsatte vi till fots genom vackra Örestadsparken till Torvehallarna i Norreport och åt lunch med smörrebröd.

 

Därefter fortsatte vi till Kristina Thilén som så vänligt bjudit in oss till hennes fantastiska lägenhet och visning av hennes vackra klänningar som hon designat och sytt. Hon berättade tiden i Hollywood där hon arbetade för designern Leon Paul som sydde vackra aftonklänningar till galaföreställningar. Stort tack Kristina för en väldigt trevlig dag!

Catharina Nyberg agerade modell
Foton Marianne Ahrens.

3/5  Rådhuslunch där Ingvar Haraldsson berättade om Mercy Ships en internationell Kristen hjälporganisation som använder oceangående sjukhusfartyg och deras fantastiska arbete med att hjälpa människor i några av världens fattigaste områden. M/V Africa Mercy är varje år på fältuppdrag i Västra Afrika där några av världens minst utvecklade och utarmade länder ligger. Ombord på sjukhusfartyget kan de ge gratis behandling till tusentals människor varje år. Blinda får synen tillbaka, tumörer opereras bort, läpp & gomspalt, barn med hjulbenthet/klumpfot blir behandlade så att de kan lära sig att gå.

Vill du läsa mer om verksamheten eller ansöka för att arbeta som volontär ww.mercyships.se eller göra en donation till insamlingsstiftelsen Mercy Ships – Sweden pg 90 00 93-6. e-post: msse(Replace this parenthesis with the @ sign)mercyships.org

Ingvar Haraldsson

 

April

4/4  Samlades vi på Kramers hotell i Malmö och Helena Cewers föreläste om ”Lust att ha lust” med efterföljande middag. Helena Cewers är barnmorska och klinisk sexolog och har haft många uppskattade föreläsningar och har bl a turnerat med 1,6-miljonerklubben.

helena cewers

5/4   Rådhuslunch där vår SWEA Malmö medlem Marie Ström var gästtalare och berättade om den spännande tiden hon arbetade på Sveriges Ambassad i Ankara.

12/4 Påsklunch på Näset som träffade på Stationen i Skanör.

29/4  Besök hos Boutique Ilse Jacobsen, Västra Hamnen, Malmö som visade vår- och sommarmodet med bubbel i glasen och tilltugg.

Mars

1/3Lunch på Rådhuskällaren, den kände malmöprofilen, Björn Lagerbäck, f.d. chefspsykolog på Skandia Försäkringar, föreläste om ” Brottsoffer utomlands – förstärker traumat?”.

16/3 Näsetlunch på Stationen i Skanör.

22/3 – Malmö Chokladfabrik

Förväntansfulla Sweor besökte Malmö Chokladfabrik den 22/3. Vi fick en mycket intressant guidning i muséet och lärde oss mycket om kakaobönor, processen för att tillverka den goda chokladen samt även om Mazettis historia. Skönt att veta att mörk choklad är bra både för högt blodtryck och att livsandarna höjs!

Februari

Lunch Rådhuskällaren 2/2

Ingrid Holfelt, tidigare Vice Ordförande berättade om sin spännande tid som ”Institutional Adviser” inom skogsministeriet i Laos 1992-1995. Mycket fascinerande att höra hur denna gamla franska koloni förändrades då kommunisterna tog makten 1975.  Ingrid menade att hon fick lära sig ”gå långsamt” både privat och i arbetslivet för att få saker uträttade av en fantastisk vänlig lokalbefolkning och hade stor hjälp av hennes psykologiutbildning.

Swea Malmö årsmöte 15/2 2017 på MINC

16/2 Näsetlunch på Café Kust.